2 Mart 2012 Cuma

Gingerbread (Zencefilli Kek)

Uzun zamandır denemek istediğim bir tarif gingerbread.Aslında içinde zencefil ve melas bulunan kekten kurabiyeye  tüm hamur işlerine verilen genel bir ad. Gingerbread deyince akla ilk adam kurabiye kalıbı ile yapılıp üzeri şekerli krema ile süslenen kurabiyeler geliyor. Hatta biraz da yılbaşı ile özdeşleşmiş sanırım. 
Ben öncelikle keki denemek istedim.Yumuşak, hafif ıslak ve yapışkan çok lezzetli bir kek oldu.Özellikle eşim çok beğendi. Oğlum bu kış bolca zencefil ve bal karışımı yutmaktan dolayı olsa gerek zencefil adını duyunca biraz ön yargılı davrandı ancak fotoğrafta görüldüğü üzere afiyetle yedi.

Keke yumuşaklığını veren melas yerine pekmez kullandığım için biraz tedirgindim aslında; ancak korktuğum olmadı.Bu rengi veren de zaten içinde bulunan sadece iki kaşık pekmez. Ancak belirttiğim gibi pekmezim doğal koyu bir pekmezdi.Zencefil miktarı baskın değil ve damağı yakmıyor.Lütfen tariftekinden az kullanmayın.Buram buram yakıcı zencefil tadı sevenler ise zencefil miktarını istedikleri gibi arttırabilirler bize göre ise tam tadındaydı.

Tarif Cakes & Bakes den alınmıştır.

Tariflerimde genellikle cup ölçüsü kullanacağım. Cup kullanmayanlar 240 ml.lik bir bardak kullanabilirler.
(1 cup= 240 ml).

Malzemeler
  •  125 gr. tereyağ (ekstra bir parçada kalıbı yağlamak için gerecek.)
  •  1 cup silme esmer şeker (ben beyaz kullandım)
  •  2 yemek kaşığı melas ( benim elimde koyu kıvamlı bir dut pekmezi vardı onu kullandım)
  •  1 1/2 cup dolusu un
  •  1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
  •  2 çay kaşığı dolusu karbonat
  •  2 çay kaşığı dolusu toz zencefil
  •  2/3 cup süt (160 ml)
  •  1 yumurta, çatalla hafif çırpılmış
  •  2 yemelik elma (yarım limon suyu)
Yapılışı

  • Fırını 160 C'de ısıtın. 23-27 cm. kare bir kalıbı tereyağ ile yağlayın.Ben büyük kare borcam kullandım.
  • Tereyağ, şeker ve melası aynı anda bir tavanın içine koyup, yavaş ateşte eritin.Kahverengi yumuşak bir karamel kıvamına gelecek. Ateşten alıp, soğumaya bırakın.
  • Elmaları soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Kararmaması için üzerine limon suyu ile sıkın.
  • Karıştırma kabına un, kabartma tozu, karbonat ve toz zencefili eleyin.Sırasıyla süt, yumurta ve soğuyan tereyağ-şeker-melas karışımını ekleyip ister bir el çırpıcısıyla ister mikserle (yavaş devirde) karıştırın.
  • Kalıba dökerek 30-35 dakika ya da kabarıp içine kürdan veya bıçak batırdığınızda kuru çıkııncaya kadar pişirin.
  • Soğuduktan sonra kare dilimler halinde kesip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.









 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder